Καφενείο 17/4/2013

Αφιέρωμα στον Κινέζικο Lgbtq Κινηματογράφο

Queer China, ‘Comrade’China /Zhi Tong Zhi (2008)

Ένα ανεξάρτητο ντοκυμαντέρ γύρω από την ομοφυλοφιλία και το queer στην Κίνα από τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συγγραφέα και gay ακτιβιστή στο Πεκίνο, Cui Zi’en.

O πιο παραγωγικός σκηνοθέτης ομοφυλοφιλικών ταινιών στην Κίνα, παρουσιάζει μια εκτενή ιστορική περιγραφή του queer κινήματος στη σύγχρονη Κίνα. Το Queer China, ‘Comrade’ China, καταγράφει τις αλλαγές και την εξέλιξη στην lgbt κουλτούρα που έλαβε χώρα στην Κίνα τα τελευταία 80 χρόνια. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο, το ντοκυμαντέρ αυτό διερευνά τα ορόσημα στην ιστορική της πορείας και τις συνεχείς προσπάθειες της κινέζικης Lgbt κοινότητας. Εξετάζει πως μια μετατόπιση στο νομικό πλαίσιο, τα μίντια και την εκπαίδευση έχει μετατρέψει την lgbt κουλτούρα από ένα ακατανόμαστο ταμπού σε μια αποδεκτή κοινωνική ταυτότητα. Η ταινία κορυφώνεται με την υποβολή αίτησης της Dr. Li Yinhe υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων προς την Επιτροπή Νομοθετικών Ζητημάτων του Κοινοβουλίου της Κίνας το 2003, ένα γεγονός ορόσημο για τον συνεχή αγώνα για την queer ταυτότητα στην Κίνα.
Σκηνοθετημένο από τον Cui Zi’en, κορυφαίου queer θεωρητικού, ακτιβιστή και ακαδημαϊκού, περιλαμβάνει σπάνια αποσπάσματα από την πρώτη εμφάνιση gay και λεσβιών στην κρατική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Cui Zi’en.
Το ντοκυμαντέρ προβάλει αποκλειστικές συνεντεύξεις πάνω από 30 κορυφαίων queer ακτιβιστών, διανοούμενων και σκηνοθετών, συμπεριλαμβανομένων των Shi Tou, Li Yinhe and Zhang Yuan.Το Queer China, ‘Comrade’ China άνοιξε την κινηματογραφική βραδιά του Pride της Σαγκάης, το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Κίνα και πρόκειται για την πιο δόκιμη περιγραφή της ιστορίας της queer κουλτούρας στην Κίνα μέχρι σήμερα.

This entry was posted in Εκδηλώσεις, Καφενείο. Bookmark the permalink.